Title
Dekarbonizacija tehnološkog procesa proizvodnje i prerade hrane
Creator
Aleksić, Aleksandar D., 1972-
CONOR:
131626761
Copyright date
2025
Object Links
Select license
Autorstvo-Bez prerade 3.0 Srbija (CC BY-ND 3.0)
License description
Dozvoljavate umnožavanje, distribuciju i javno saopštavanje dela, bez promena, preoblikovanja ili upotrebe dela u svom delu, ako se navede ime autora na način odredjen od strane autora ili davaoca licence. Ova licenca dozvoljava komercijalnu upotrebu dela. Osnovni opis Licence: http://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/rs/deed.sr_LATN Sadržaj ugovora u celini: http://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/rs/legalcode.sr-Latn
Language
Serbian
Cobiss-ID
Inventory ID
3836
Theses Type
Doktorska disertacija
description
Datum odbrane: 09.10.2025.
Other responsibilities
Academic Expertise
Tehničko-tehnološke nauke
University
Univerzitet u Kragujevcu
Faculty
Fakultet inženjerskih nauka
Alternative title
Decarbonization of food production and processing
Publisher
[A. D. Aleksić]
Format
[XVII], 212 listova
Abstract (sr)
Prehrambena industrija u proizvodnim procesima koristi znatnu količinu
energije koja konstantno raste sa daljim trendovima u sektoru proizvodnje hrane što
neminovno vodi do povećanja emisija gasova sa efektom staklene bašte (eng. greenhouse
gases, GHG) i njihovog uticaja na životnu sredinu.
Centralna tema ove doktorske disertacije je dekarbonizacije tehnološkog procesa
proizvodnje i prerade hrane. Dekarbonizacija i ostvarivanje tzv. ugljenično neutralne
proizvodnje, koja se odlikuje neto-nultom emisijom CO2, brzo postaju glavni prioriteti u
današnjem korporativnom okruženju. Davanjem značaja ovim principima, preduzeća za
preradu hrane mogu pomoći u izgradnji pozitivne reputacije i negovanju poverenja u svojoj
bazi kupaca. Stoga je cilj rada definisanje metodologije za postizanje održive,
ugljenično neutralne proizvodnje u sektoru prehrambene industrije. Pristup se sastoji
od pažljivo planiranih i formulisanih koraka koji omogućavaju donosiocima odluka da
efikasno postignu željeni cilj. Predložena metodologija uključuje sistematski pristup
sprovođenja energetskog pregleda preduzeća radi određivanja bazne vrednosti ugljeničnog
otiska, definisanje, prioretizaciju i implementaciju različitih mera i aktivnosti
smanjenja ugljeničnog otiska i na kraju, kompenzaciju preostalog ugljeničnog otiska, radi
postizanja neto nulte ugljenične proizvodnje. Pošto na emisije GHG preduzeća utiče i
obim proizvodnje, metodologija uključuje procenu budućih emisija GHG na osnovu
planiranog obima proizvodnje.
Predložena metodologija za implementaciju dekarbonizacije primenjena je kroz
studiju slučaja na jedno preduzeće prehrambene industrije koje posluje u Republici
Srbiji u kome se proizvode margarini, biljne masnoće, pekarski i poslatičarski
poboljšivači i smeše. Primena predloženih prioritetnih mera i aktivnosti smanjenja
ugljeničnog otiska mogla bi značajno uticati na dekarbonizaciju tehnološkog procesa
proizvodnje, ali su rezultati studije pokazali da postizanje ugljenično neutralne
proizvodnje neizostavno zahteva razmatranje scenarija nadoknade zaostalog ugljeničnog
otiska, jer se on ne može u potpunosti eliminisati samo primenom tehničko
tehnoloških mera i aktivnosti. Ova kompenzacija ugljeničnog otiska je ostvariva putem
nabavke ugljeničnih kredita i suštinski ne predstavlja ozbiljan finansijski rizik za
preduzeće niti ugrožava njegovu tržišnu održivost.
Rezultati i preporuke ove doktorske disertacije mogu poslužiti kao osnova za
razvoj odgovarajućih strategija i politika u prehrambenoj industriji, ali i širom
industrijskog sektora.
Abstract (en)
The food industry uses a considerable amount of energy, and that amount has been
constantly growing with further developments in the food production sector, which inevitably
leads to an increase in greenhouse gas emissions (GHG) and impact on the environment.
The central topic of this thesis is implementation of the decarbonization with a focus on
food production and processing. Decarbonisation and ultimately net-zero production are quickly
becoming top priorities in today's corporate environment. By giving importance to these
principles, food processing companies can help build a positive reputation and foster trust within
their customer base. Therefore, the objective of this thesis is to define a methodology for
achieving sustainable, carbon-neutral production in the food industry. The approach consists of
carefully planned and formulated steps that enable decision makers to achieve desired goal
effectively. The proposed methodology includes a systematic approach for energy audit to
determine carbon footprint baseline, defining, prioritizing, and implementing carbon footprint
reduction opportunities and finally, carbon offsetting of the remained carbon footprint, to achieve
net-zero carbon production. Since the greenhouse gas emissions from a production facility are
affected by the production volume, the methodology also includes the assessment of future
emissions based on forecasted production volume.
The proposed methodology was applied in a case study company from food production
sector, operating in the Republic of Serbia, which produces margarines, vegetable fats, bakery and
patisserie improvers and mixes. The implementation of the proposed carbon footprint reduction
opportunities could significantly affect the decarbonization of food processing and results of this
study demonstrated that achieving carbon neutrality requires considering a carbon offsetting
scenario and can’t be achieved solely by the implementation of carbon footprint reduction
opportunities. Besides, carbon offsetting does not represent a serious financial risk to the company
or jeopardise its market viability.
The results and recommendations of this thesis can be used as the basis for the
development of appropriate strategies and policies in the food production sector and throughout
the industrial sector.
Authors Key words
dekarbonizacija, emisije GHG, mere i aktivnosti smanjenja
ugljeničnog otiska, kompenzacija ugljeničnog otiska, ugljenični krediti.
Authors Key words
Decarbonization, GHG emissions, carbon footprint reduction opportunities,
carbon offset, carbon credits.
Classification
664:504.5(043)
504.5
Subject
Dekarbonizacija
Type
Tekst
Abstract (sr)
Prehrambena industrija u proizvodnim procesima koristi znatnu količinu
energije koja konstantno raste sa daljim trendovima u sektoru proizvodnje hrane što
neminovno vodi do povećanja emisija gasova sa efektom staklene bašte (eng. greenhouse
gases, GHG) i njihovog uticaja na životnu sredinu.
Centralna tema ove doktorske disertacije je dekarbonizacije tehnološkog procesa
proizvodnje i prerade hrane. Dekarbonizacija i ostvarivanje tzv. ugljenično neutralne
proizvodnje, koja se odlikuje neto-nultom emisijom CO2, brzo postaju glavni prioriteti u
današnjem korporativnom okruženju. Davanjem značaja ovim principima, preduzeća za
preradu hrane mogu pomoći u izgradnji pozitivne reputacije i negovanju poverenja u svojoj
bazi kupaca. Stoga je cilj rada definisanje metodologije za postizanje održive,
ugljenično neutralne proizvodnje u sektoru prehrambene industrije. Pristup se sastoji
od pažljivo planiranih i formulisanih koraka koji omogućavaju donosiocima odluka da
efikasno postignu željeni cilj. Predložena metodologija uključuje sistematski pristup
sprovođenja energetskog pregleda preduzeća radi određivanja bazne vrednosti ugljeničnog
otiska, definisanje, prioretizaciju i implementaciju različitih mera i aktivnosti
smanjenja ugljeničnog otiska i na kraju, kompenzaciju preostalog ugljeničnog otiska, radi
postizanja neto nulte ugljenične proizvodnje. Pošto na emisije GHG preduzeća utiče i
obim proizvodnje, metodologija uključuje procenu budućih emisija GHG na osnovu
planiranog obima proizvodnje.
Predložena metodologija za implementaciju dekarbonizacije primenjena je kroz
studiju slučaja na jedno preduzeće prehrambene industrije koje posluje u Republici
Srbiji u kome se proizvode margarini, biljne masnoće, pekarski i poslatičarski
poboljšivači i smeše. Primena predloženih prioritetnih mera i aktivnosti smanjenja
ugljeničnog otiska mogla bi značajno uticati na dekarbonizaciju tehnološkog procesa
proizvodnje, ali su rezultati studije pokazali da postizanje ugljenično neutralne
proizvodnje neizostavno zahteva razmatranje scenarija nadoknade zaostalog ugljeničnog
otiska, jer se on ne može u potpunosti eliminisati samo primenom tehničko
tehnoloških mera i aktivnosti. Ova kompenzacija ugljeničnog otiska je ostvariva putem
nabavke ugljeničnih kredita i suštinski ne predstavlja ozbiljan finansijski rizik za
preduzeće niti ugrožava njegovu tržišnu održivost.
Rezultati i preporuke ove doktorske disertacije mogu poslužiti kao osnova za
razvoj odgovarajućih strategija i politika u prehrambenoj industriji, ali i širom
industrijskog sektora.
“Data exchange” service offers individual users metadata transfer in several different formats. Citation formats are offered for transfers in texts as for the transfer into internet pages. Citation formats include permanent links that guarantee access to cited sources. For use are commonly structured metadata schemes : Dublin Core xml and ETUB-MS xml, local adaptation of international ETD-MS scheme intended for use in academic documents.

