Title
Karakteristike lokalne hrane i gastronomsko iskustvo kao faktori lojalnosti turista prema destinaciji Zapadna Srbija
Creator
Vujić, Tamara, 1990-
CONOR:
108850697
Copyright date
2024
Object Links
Language
Serbian
Cobiss-ID
Inventory ID
3815
Theses Type
Doktorska disertacija
description
Datum odbrane: 03.03.2025.
Other responsibilities
Academic Expertise
Društveno-humanističke nauke
University
Univerzitet u Kragujevcu
Faculty
Fakultet za hotelijerstvo i turizam
Alternative title
Characteristics of local food and gastronomy experience as factors of tourist loyality to the destination of Western Serbia
Publisher
[T. B. Vujić]
Format
IХ, 209 listova
Abstract (sr)
Doktorska disertacija je rezultat dugogodišnjeg teorijsko-empirijskog
istraživanja značaja karakteristika lokalne hrane i gastronomskog
iskustva u kontekstu kreiranja lojalnosti turista prema destinaciji
Zapadna Srbija. U istraživanju je primenjena kompleksna metodologija koja
obuhvata različite aspekte analize, od terenskog istraživanja do
analitičkih metoda. Podaci su prikupljeni koristeći strategijski odabrane
tehnike za sigurno i efikasno sakupljanje informacija, usmerene na
razumevanje različitih fenomena. Predloženi istraživački model i
analitičke metode omogućili su temeljno istraživanje deskriptivnih i
frekvencijskih karakteristika, proveru pouzdanosti korišćenih mernih
skala, kao i temeljnu analizu interkorelacija i testiranje hipoteza.
Rezultati su obuhvatili proveru jednostavnih i složenih efekata,
medijacionih efekata i validaciju finalnog hipotetičkog modela,
doprinoseći značajnim uvidima u ishode istraživanih fenomena. Rezultati
istraživanja pokazuju značajan pozitivan efekat stavova turista prema
lokalnoj hrani u Zapadnoj Srbiji na njihovu satisfakciju i lojalnost prema
destinaciji, kao i na doživljaj, iznenađenje, zabavu, učešće i edukaciju u okviru
gastronomskog iskustva. Zanimljivo je da zabava i učešće nisu značajni
prediktori satisfakcije ili lojalnosti, dok su doživljaj, iznenađenje i
edukacija ključni za povećanje zadovoljstva i privrženosti destinaciji. Ovo
ukazuje na potrebu da se u gastronomskom turizmu više fokusira na kvalitet
iskustva i obrazovni aspekt, što može značajno doprineti zadovoljstvu i
lojalnostiturista.
Značaj istraživanja ogleda se u razumevanju uticaja stavova turista o
ponudi lokalne hrane, na njihovo iskustvo i lojalnost perma destinaciji
Zapadna Srbija. Nalazi ovog istraživanja, da pozitivni stavovi prema
lokalnoj hrani značajno utiču na zadovoljstvo i lojalnost posetilaca, nude
važne uvide za razvoj turističkih strategija i ponuda u ovoj turističkoj
destinaciji. Inovativnost ovog istraživanja ogleda se u pristupu i
metodologiji koji su primenjeni, kao i u analizi koja je dovela do novih
zaključaka o vezi između gastronomskog iskustva i turističke lojalnosti. Ovi
rezultati mogu poslužiti kao osnova za inovativne turističke proizvode i
usluge, privlačenje novih turista i unapređenjekonkurentnosti regiona.
Abstract (en)
The doctoral dissertation is the result of long-term theoretical and empirical
research on the significance of the characteristics of local food and gastronomic
experience in the context of creating tourist loyalty to the destination of Western Serbia.
The research applied a complex methodology encompassing various aspects of
analysis, from field research to analytical methods. Data were collected using
strategically selected techniques to ensure secure and efficient information gathering,
aimed at understanding different phenomena. The proposed research model and
analytical methods enabled a thorough investigation of descriptive and frequency
characteristics, verification of the reliability of the measurement scales used, as well as
an in-depth analysis of intercorrelations and hypothesis testing. The results included
the examination of simple and complex effects, mediation effects, and the validation of
the final hypothetical model, providing significant insights into the outcomes of the
studied phenomena. The research findings show a significant positive effect of tourists’
attitudes towards local food in Western Serbia on their satisfaction and loyalty to the
destination, as well as on experience, surprise, entertainment, participation, and
education within the gastronomic experience. Interestingly, entertainment and
participation were not significant predictors of satisfaction or loyalty, whereas
experience, surprise, and education were key to increasing satisfaction and
commitment to the destination. This indicates the need for gastronomic tourism to
focus more on the quality of the experience and the educational aspect, which can
significantly contribute to tourist satisfaction and loyalty.
The significance of the research lies in understanding the impact of tourists’
attitudes toward the local food offerings on their experience and loyalty to the
destination of Western Serbia. The findings of this research, which show that positive
attitudes towards local food significantly influence visitor satisfaction and loyalty, offer
important insights for developing tourism strategies and offerings in this tourist
destination. The innovation of this research is reflected in the approach and methodology
applied, as well as in the analysis that led to new conclusions about the relationship
between the gastronomic experience and tourist loyalty. These results can serve as a
basis for innovative tourist products and services, attracting new tourists, and enhancing
the region competitiveness.
Authors Key words
gastronomsko iskustvo, karakteristike lokalne hrane,
lojalnostturista, turistička destinacija, Zapadna Srbija.
Authors Key words
gastronomic experience, characteristics of local food, tourist loyalty,
tourist destination, Western Serbia.
Classification
338.48:641/642(497.11)(043)
Subject
Turizam
Type
Tekst
Abstract (sr)
Doktorska disertacija je rezultat dugogodišnjeg teorijsko-empirijskog
istraživanja značaja karakteristika lokalne hrane i gastronomskog
iskustva u kontekstu kreiranja lojalnosti turista prema destinaciji
Zapadna Srbija. U istraživanju je primenjena kompleksna metodologija koja
obuhvata različite aspekte analize, od terenskog istraživanja do
analitičkih metoda. Podaci su prikupljeni koristeći strategijski odabrane
tehnike za sigurno i efikasno sakupljanje informacija, usmerene na
razumevanje različitih fenomena. Predloženi istraživački model i
analitičke metode omogućili su temeljno istraživanje deskriptivnih i
frekvencijskih karakteristika, proveru pouzdanosti korišćenih mernih
skala, kao i temeljnu analizu interkorelacija i testiranje hipoteza.
Rezultati su obuhvatili proveru jednostavnih i složenih efekata,
medijacionih efekata i validaciju finalnog hipotetičkog modela,
doprinoseći značajnim uvidima u ishode istraživanih fenomena. Rezultati
istraživanja pokazuju značajan pozitivan efekat stavova turista prema
lokalnoj hrani u Zapadnoj Srbiji na njihovu satisfakciju i lojalnost prema
destinaciji, kao i na doživljaj, iznenađenje, zabavu, učešće i edukaciju u okviru
gastronomskog iskustva. Zanimljivo je da zabava i učešće nisu značajni
prediktori satisfakcije ili lojalnosti, dok su doživljaj, iznenađenje i
edukacija ključni za povećanje zadovoljstva i privrženosti destinaciji. Ovo
ukazuje na potrebu da se u gastronomskom turizmu više fokusira na kvalitet
iskustva i obrazovni aspekt, što može značajno doprineti zadovoljstvu i
lojalnostiturista.
Značaj istraživanja ogleda se u razumevanju uticaja stavova turista o
ponudi lokalne hrane, na njihovo iskustvo i lojalnost perma destinaciji
Zapadna Srbija. Nalazi ovog istraživanja, da pozitivni stavovi prema
lokalnoj hrani značajno utiču na zadovoljstvo i lojalnost posetilaca, nude
važne uvide za razvoj turističkih strategija i ponuda u ovoj turističkoj
destinaciji. Inovativnost ovog istraživanja ogleda se u pristupu i
metodologiji koji su primenjeni, kao i u analizi koja je dovela do novih
zaključaka o vezi između gastronomskog iskustva i turističke lojalnosti. Ovi
rezultati mogu poslužiti kao osnova za inovativne turističke proizvode i
usluge, privlačenje novih turista i unapređenjekonkurentnosti regiona.
“Data exchange” service offers individual users metadata transfer in several different formats. Citation formats are offered for transfers in texts as for the transfer into internet pages. Citation formats include permanent links that guarantee access to cited sources. For use are commonly structured metadata schemes : Dublin Core xml and ETUB-MS xml, local adaptation of international ETD-MS scheme intended for use in academic documents.

