Title
Parametri kvaliteta silaža lucerke i crvene deteline u zavisnosti od udela vrsta u smeši, sabijenosti i dodataka
Creator
Lazarević, Đorđe, 1984-
CONOR:
54934793
Copyright date
2023
Object Links
Select license
Autorstvo 3.0 Srbija (CC BY 3.0)
License description
Dozvoljavate umnožavanje, distribuciju i javno saopštavanje dela, i prerade, ako se navede ime autora na način odredjen od strane autora ili davaoca licence, čak i u komercijalne svrhe. Ovo je najslobodnija od svih licenci. Osnovni opis Licence: http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/rs/deed.sr_LATN Sadržaj ugovora u celini: http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/rs/legalcode.sr-Latn
Language
Serbian
Cobiss-ID
Inventory ID
3698
Theses Type
Doktorska disertacija
description
Datum odbrane: 08.05.2024.
Other responsibilities
Academic Expertise
Biotehnološke nauke
University
Univerzitet u Kragujevcu
Faculty
Agronomski fakultet
Alternative title
Quality parameters of alfalfa and red clover silages depending on the species proportion in the mixture, compaction and additives
Publisher
[Đ. M. Lazarević]
Format
121, [5] listova
Abstract (sr)
Problem koji se javlja pri siliranju lucerke je proces proteolize koji se
delimično može izbeći. Na smanjenje obima proteolize može uticati siliranje u
smeši sa crvenom detelinom, zatim određeni aditivi, kao i intenzitet sabijenosti.
Istraživanje je sprovedeno sa ciljem utvrđivanja uticaja smeše lucerke i
crvene deteline, pomešanih u različitim odnosima (100:0, 90:10, 70:30, 50:50, 30:70 i
0:100), uz dodatak aditiva – dve doze ekstrakta hrastovog tanina (6 g kg-1 SM i 12 g kg-1
SM) i bakterijskog inokulanta (Enterococcus faecium, Bacillus plantarum i Bacillus
brevis), kao i različitih sabijenosti (700 g dm-3 i 550 g dm-3
) na hemijski sastav,
svarljivost, hranljivu vrednost, kvalitet fermentacije i mikrobiološke osobine
silaža.
Sadržaj amonijačnog i rastvorljivog azota u ukupnom azotu ukazuje da je crvena
detelina pozitivno uticala na smanjenje proteolize u smeši u odnosu na čistu
kulturu lucerke. Efikasni u ovom pogledu su se takođe pokazali bakterijski
inokulant i hrastov tanin u količini od 6 g kg-1 SM, smanjivši sadržaj amonijačnog
i rastvorljivog azota silaže u odnosu na kontrolu. Sabijenost od 700 g dm-3
se
pokazala pogodnijom u pogledu sadržaja amonijačnog azota u ukupnom azotu koji je bio
značajno niži od sadržaja pri sabijenosti intenziteta 550 g dm-3
. Sadržaj
neproteinskog azota je kod čiste kulture crvene deteline, kao i kod smeše sa 30%
lucerke i 70% crvene deteline bio značajno niži u odnosu na ostale smeše.
Siliranje u smeši sa crvenom detelinom je pozitivno uticalo na smanjenje
proteolize kod lucerke.
Abstract (en)
A problem that occurs when ensiling alfalfa is the proteolysis process, which can
partialy be avoided. The reduction of the extent of proteolysis can be influenced by ensiling in
a mixture with red clover, then certain additives, as well as the intensity of compaction.
The research was conducted with the aim of determining the effect of a mixture of
alfalfa and red clover, mixed in different ratios (100:0, 90:10, 70:30, 50:50, 30:70 and 0:100),
with the addition of additives - two doses of oak tannin extract (6 g kg-1 DM and 12 g kg-1
DM) and bacterial inoculant (Enterococcus faecium, Bacillus plantarum and Bacillus brevis),
as well as different compactions (700 g dm-3
and 550 g dm-3
) on chemical composition,
digestibility, nutritional value, fermentation quality and microbiological properties of silage.
The content of ammonia and soluble nitrogen in total nitrogen indicates that red clover
had a positive effect on the reduction of proteolysis in the mixture compared to the pure
culture of alfalfa. Bacterial inoculant and oak tannin in the amount of 6 g kg-1 DM also proved
to be effective in this regard, reducing the ammonia and soluble nitrogen content of the silage
compared to the control. The compaction of 700 g dm-3
proved to be more suitable in terms of
the content of ammonia nitrogen in the total nitrogen, which was significantly lower than the
content at the compaction intensity of 550 g dm-3
. The content of non-protein nitrogen in the
pure culture of red clover, as well as in the mixture with 30% alfalfa and 70% red clover, was
significantly lower compared to the other mixtures.
Ensiling in mixture with red clover had a positive effect on the reduction of
proteolysis in alfalfa.
Authors Key words
inokulacija, lucerka, sabijenost, silaža, smeša, tanin, crvena
detelina
Authors Key words
alfalfa, compaction, inoculation, mixture, red clover, silage, tannin
Classification
636.085.52:633.31/.32]:579.864(043.3)
Type
Tekst
Abstract (sr)
Problem koji se javlja pri siliranju lucerke je proces proteolize koji se
delimično može izbeći. Na smanjenje obima proteolize može uticati siliranje u
smeši sa crvenom detelinom, zatim određeni aditivi, kao i intenzitet sabijenosti.
Istraživanje je sprovedeno sa ciljem utvrđivanja uticaja smeše lucerke i
crvene deteline, pomešanih u različitim odnosima (100:0, 90:10, 70:30, 50:50, 30:70 i
0:100), uz dodatak aditiva – dve doze ekstrakta hrastovog tanina (6 g kg-1 SM i 12 g kg-1
SM) i bakterijskog inokulanta (Enterococcus faecium, Bacillus plantarum i Bacillus
brevis), kao i različitih sabijenosti (700 g dm-3 i 550 g dm-3
) na hemijski sastav,
svarljivost, hranljivu vrednost, kvalitet fermentacije i mikrobiološke osobine
silaža.
Sadržaj amonijačnog i rastvorljivog azota u ukupnom azotu ukazuje da je crvena
detelina pozitivno uticala na smanjenje proteolize u smeši u odnosu na čistu
kulturu lucerke. Efikasni u ovom pogledu su se takođe pokazali bakterijski
inokulant i hrastov tanin u količini od 6 g kg-1 SM, smanjivši sadržaj amonijačnog
i rastvorljivog azota silaže u odnosu na kontrolu. Sabijenost od 700 g dm-3
se
pokazala pogodnijom u pogledu sadržaja amonijačnog azota u ukupnom azotu koji je bio
značajno niži od sadržaja pri sabijenosti intenziteta 550 g dm-3
. Sadržaj
neproteinskog azota je kod čiste kulture crvene deteline, kao i kod smeše sa 30%
lucerke i 70% crvene deteline bio značajno niži u odnosu na ostale smeše.
Siliranje u smeši sa crvenom detelinom je pozitivno uticalo na smanjenje
proteolize kod lucerke.
“Data exchange” service offers individual users metadata transfer in several different formats. Citation formats are offered for transfers in texts as for the transfer into internet pages. Citation formats include permanent links that guarantee access to cited sources. For use are commonly structured metadata schemes : Dublin Core xml and ETUB-MS xml, local adaptation of international ETD-MS scheme intended for use in academic documents.