Title
Biohemijska karakterizacija izabranih biljnih vrsta iz rodova Triticum, Avena i Trirticosecale u uslovima toplotnog stresa
Creator
Marković, Stefan, 1990-
CONOR:
25098599
Copyright date
2021
Object Links
Select license
Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerade 3.0 Srbija (CC BY-NC-ND 3.0)
License description
Dozvoljavate samo preuzimanje i distribuciju dela, ako/dok se pravilno naznačava ime autora, bez ikakvih promena dela i bez prava komercijalnog korišćenja dela. Ova licenca je najstroža CC licenca. Osnovni opis Licence: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/deed.sr_LATN. Sadržaj ugovora u celini: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/legalcode.sr-Latn
Language
Serbian
Cobiss-ID
Inventory ID
D-3492
Theses Type
Doktorska disertacija
description
Datum odbrane: 18.11.2021.
Other responsibilities
Academic Expertise
Prirodno-matematičke nauke
Academic Title
-
University
Univerzitet u Kragujevcu
Faculty
Prirodno-matematički fakultet
Group
Katedra Instituta za biologiju i ekologiju
Alternative title
Biochemical characterizations of selected plant species from the genera Triticum, Avena and Triticosecale under conditions of heat stress
Publisher
[S. M. Marković]
Format
[19], 165 listova
Abstract (sr)
Porast temperature na globalnom nivou negativno utiče na prinos žitarica širom sveta.
Istraživanja povezana sa načinom odgovora žitarica na toplotni stres su važna i omogućavaju
razumevanje biohemijske osnove toplotne tolerancije kod žitarica. Ona otvaraju mogućnost za
korišćenje novih znanja u efikasnom odabiru komercijalnih sorti žitarica kao i mogućnost za
kreiranjem novih toplotno-tolerantnih sorti žitarica. Predmet istraživanja ove doktorske
disertacije je uticaj toplotnog stresa na različite sorte žitarica i njihov biohemijski i molekulski
odgovor u toku tri eksperimentalne godine, sa ciljem širenja fundamentalnih znanja o
biohemijskoj osnovi toplotne tolerancije kod žitarica. U toku trogodišnje analize praćen je uticaj
toplotnog stresa na veći broj parametara biljnih zaštitnih mehanizama i na elemente prinosa.
Utvrđeno je da su antioksidativni i zaštitni mehanizmi bili izraženiji u toku toplijih godina
istraživanja (2016. i 2018.) u odnosu na 2017. godinu koja je bila umerenija, što ukazuje da
temperatura značajno utiče na analizirane parametre. Na osnovu rezultata utvrđeno je da
toplotni stres utiče na pad vrednosti proteina i fotosintetičkih pigmenata u listu žitarica, a dovodi
do porasta prolina i malondialdehida. Imunoblot analiza ekspresije eEF1A, EF-Tu, HSP101 i
HSP18 je pokazala da dolazi do značajnog povećanja njihove ekspresije u uslovima toplotnog
stresa kod žitarica. U uslovima toplotnog stresa došlo je i do povećanja aktivnosti
antioksidativnih enzima. Rezultati ove doktorske disertacije, sugerišu da se analizirane sorte
žitarica značajno razlikuju u sposobnosti reagovanja na toplotni stres, što može biti korisno za
razvoj sorti primenom biotehnologije i programa oplemenjivanja, kako bi se dobile nove sorte
otpornije na visoku temperaturu.
Abstract (en)
Rising temperatures on global scale are affecting cereal yields worldwide. Research
related to cereals respond to heat stress is very important because they provide an understanding
of the biochemical basis of heat tolerance in cereals. This research opens the possibility for the
use of new knowledge in the efficient selection of commercial varieties of cereals as well as the
possibility for the creation of new heat-tolerant cereals varieties. The subject of this doctoral
dissertation is the influence of heat stress on different varieties of cereals and their biochemical
and molecular response during the three experimental years, with the aim of expanding
fundamental knowledge about the biochemical basis of heat tolerance in cereals. During the
three years of analysis, the influence of heat stress on several parameters of plant protecting
mechanisms and on yield elements was investigated. It was found that antioxidative and
protective mechanisms were more induced during the warmer years of research (2016 and
2018) compared to moderate year 2017, which indicates that the temperature significantly
affected the analyzed parameters. Based on the results, it was found that heat stress affects the
decrease in proteins and photosynthetic pigments in cereal leaves and leads to an increase in
proline and malondialdehyde content. Immunoblot analysis of the expression of eEF1A, EFTu, HSP101 and HSP18 showed that there is a significant increase in their expression under
conditions of heat stress in cereals. Under the conditions of heat stress, there was an increase in
the activity of antioxidative enzymes. The results of this doctoral dissertation suggest that the
analyzed cereal varieties differ significantly in their ability to respond to heat stress, which
could be useful for development of varieties using biotechnology through breeding programs,
to obtain new varieties more resistant to high temperatures.
Authors Key words
toplotni stres, žitarice, elongacioni faktori, HSP101, HSP18, prolin,
malondialdehid, antioksidativni enzimi, fotosintetički pigmenti, prinos
Authors Key words
heat stress, cereals, elongation factors, HSP101, HSP18, proline, malondialdehyde,
antioxidative enzymes, photosynthetic pigments, yield
Classification
577.11:633.1(497.11)(043.3)
Type
Tekst
Abstract (sr)
Porast temperature na globalnom nivou negativno utiče na prinos žitarica širom sveta.
Istraživanja povezana sa načinom odgovora žitarica na toplotni stres su važna i omogućavaju
razumevanje biohemijske osnove toplotne tolerancije kod žitarica. Ona otvaraju mogućnost za
korišćenje novih znanja u efikasnom odabiru komercijalnih sorti žitarica kao i mogućnost za
kreiranjem novih toplotno-tolerantnih sorti žitarica. Predmet istraživanja ove doktorske
disertacije je uticaj toplotnog stresa na različite sorte žitarica i njihov biohemijski i molekulski
odgovor u toku tri eksperimentalne godine, sa ciljem širenja fundamentalnih znanja o
biohemijskoj osnovi toplotne tolerancije kod žitarica. U toku trogodišnje analize praćen je uticaj
toplotnog stresa na veći broj parametara biljnih zaštitnih mehanizama i na elemente prinosa.
Utvrđeno je da su antioksidativni i zaštitni mehanizmi bili izraženiji u toku toplijih godina
istraživanja (2016. i 2018.) u odnosu na 2017. godinu koja je bila umerenija, što ukazuje da
temperatura značajno utiče na analizirane parametre. Na osnovu rezultata utvrđeno je da
toplotni stres utiče na pad vrednosti proteina i fotosintetičkih pigmenata u listu žitarica, a dovodi
do porasta prolina i malondialdehida. Imunoblot analiza ekspresije eEF1A, EF-Tu, HSP101 i
HSP18 je pokazala da dolazi do značajnog povećanja njihove ekspresije u uslovima toplotnog
stresa kod žitarica. U uslovima toplotnog stresa došlo je i do povećanja aktivnosti
antioksidativnih enzima. Rezultati ove doktorske disertacije, sugerišu da se analizirane sorte
žitarica značajno razlikuju u sposobnosti reagovanja na toplotni stres, što može biti korisno za
razvoj sorti primenom biotehnologije i programa oplemenjivanja, kako bi se dobile nove sorte
otpornije na visoku temperaturu.
“Data exchange” service offers individual users metadata transfer in several different formats. Citation formats are offered for transfers in texts as for the transfer into internet pages. Citation formats include permanent links that guarantee access to cited sources. For use are commonly structured metadata schemes : Dublin Core xml and ETUB-MS xml, local adaptation of international ETD-MS scheme intended for use in academic documents.