Title
Uticaj genskih varijanti enzima metabolizma masnih kiselina kod pacijenata obolelih od reumatoidnog artritisa
Creator
Tomić-Smiljanić, Marijana, 1974-, 35044199
Copyright date
2019
Object Links
Select license
Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerade 3.0 Srbija (CC BY-NC-ND 3.0)
License description
Dozvoljavate samo preuzimanje i distribuciju dela, ako/dok se pravilno naznačava ime autora, bez ikakvih promena dela i bez prava komercijalnog korišćenja dela. Ova licenca je najstroža CC licenca. Osnovni opis Licence: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/deed.sr_LATN. Sadržaj ugovora u celini: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/legalcode.sr-Latn
Language
Serbian
Cobiss-ID
Inventory ID
D-3329
Theses Type
Doktorska disertacija
description
Datum odbrane: 24.12.2019.
Other responsibilities
mentor
Tomić-Lučić, Aleksandra, 1968-, 21281895
predsednik komisije
Veselinović, Mirjana, 1974-, 14762599
član komisije
Pavlović, Sonja, 1960-, 13797991
član komisije
Petronijević, Milan, 1966-, 7731559
Academic Expertise
Medicinske nauke
University
Univerzitet u Kragujevcu
Faculty
Fakultet medicinskih nauka
Alternative title
The impact of genetic variants of the enzyme fatty acid metabolism on their effect in patients with rheumatoid arthritis
Format
IV, 164 lista
Abstract (sr)
Uvod: Reumatoidni artritis (RA) karakteriše hronično zapaljenje, razaranje zglobova i
povećan rizik za kardiovaskularna oboljevanja Unos hranom omega-3 i omega-6
polinezasićenih masnih kiselina utiče na inflamaciju i kardiovaskularni
rizik.Genetske varijacije utiču na način na koji telo odgovara na neke nutrijente i
sastojke hrane, i koje materije se mogu razgraditi i ispravno iskoristiti.
Cilj:Proceniti uloge genetičkih varijanti u genima koji kodiraju enzime u
metaboličkom putu omega-3 i omega-6 masnih kiselina u modifikaciji kliničkog efekta
suplementacija sa omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, i uticaj suplementacija sa
omega-3 i omega-6 masnim kiselinama na aktivnost bolesti, oksidativni stres,
endotelnu funkciju i hemostazu kod pacijenata sa RA.
Materijal i metode: 60 pacijentkinja sa RA je podeljeno u prvu grupu (20 pacijenata)
koji su uzimali 5 gel kapsula Omega 3Kardio®u toku 3 meseca, drugu grupu (20
pacijenata) koji su uzimali po 3 gel kapsula Omega 3Kardio® i dve gel kapsule ulja
noćurka u toku 3 meseca i treću, kontrolnu grupu (20 pacijenata) koji su nisu uzimali
suplementaciju. Rađena je analiza genetičkih varijanti u genima koji kodiraju enzime
metabolizma puta omega-3 i omega-6 masnih kiselina: rs174556, rs174561, rs3834458,
rs174570 i rs968567 po metodologiji zasnovanoj na PCR-ukao i skvenciranje po
Sangeruabiohemijske i hematološke analize su urađene u laboratorijima Kliničkog
centra Kragujevac.Koncenracija masnih kiselina u krvi je urađena pre i posle
suplementacije metodom gasne hromatografije.Redoks status je određivan
spektrofotometrijski.
Rezultati:Prisustvo određenih genetičkih varijanti gena za enzime desaturaze masnih
kiselina kod pacijenati sa RAkoji su uzimali suplementaciju omega 3 i omega 6 masnim
kiselinama u toku 3 meseca utiču na koncentraciju arahidonske kiseline
idokozaheksaenoinska kiselina u fosfolipidima eritrocita, kao i na smanjenje
parametara inflamacije u odnosu na kontrolnu grupu.Suplementacija omega3 i omega 6masnim kiselinama redukuje agregaciju trombocita kod pacijenta sa RA.Prooksidacioni
i antioksidacioni parametri su u grupama pacijenata sa RA koje su uzimale
suplementaciju omega 3 i omega 6 masnim kiselinama pokazali smanjenje oksidacionog
stresa i povećanje aktivnosti antioksidacionog sistema zaštite. Suplementacija omega
3 i omega 6 masnim kiselinama kod pacijenata sa RA utiče na smanjenje aktivnosti
bolesti.
Zaključak:Kod pacijenata sa RA koji su uzimali suplementaciju omega 3 i omega 6
masnim kiselinama dolazi do smanjenja aktivnosti bolesti, parametara inflamacije,
hemostaze i oksidativnog stresa. Genomske informacije donose bolje razumevanje
interakcija gena i nutijenata, a s krajnjim ciljem razvoja personaliziranih smernica za
pravilnu ishranu koja može doprineti lečenju reumatoidnog artritisa.
Abstract (en)
Introduction: Rheumatoid arthritis (RA) is characterized by chronic inflammation, joint
destruction and an increased risk for cardiovascular morbidity dietary intakes of omega-3 and
omega-6 polyunsaturated fatty acids affects inflammation and cardiovascular risk. Genetic
variations affect the way the body responds to certain nutrients and food components, and
materials that can break down and properly utilized.
Aim:To assess the role of genetic variants in genes encoding enzymes in the metabolic pathway
of omega-3 and omega-6 fatty acids in the modification of the clinical effect of supplementation
with omega-3 and omega-6 fatty acids, and the effect of supplementation with omega-3 and
omega-6 fatty acids on the activity of the disease, oxidative stress, endothelial function and
hemostasis in patients with RA
Material and methods: 60 patients with RA is divided into the first group (20 patients), to
which 5 of gel capsules Omega 3 Kardio® for 3 months, the second group (20 patients) who
have taken after 3 of gel capsules Omega 3 Kardio® and two gel capsules oil evening primrose
oil for 3 months, and the third, control group (20 patients) who were taking no supplements.
Performed the analysis of genetic variants in genes encoding the metabolic enzyme times omega-
3 and omega-6 fatty acids: rs174556, rs174561, rs3834458, rs174570 and rs968567 according to
a methodology based on the PCR as well as skvenciranje by Sanger and the biochemical and
haematological analyzes were performed in laboratories of Clinical center Kragujevac. Is the
concentration of fatty acids in blood was performed before and after the supplementation of the
GC method. Redox status was determined by spectrophotometry
Results: The presence of specific genetic variants of the gene for the enzyme fatty acid
desaturases in RA patients who received supplementation with omega-3 and omega-6 fatty acids
for 3 months, affecting the concentration of arachidonic acid and docosahexaenoic acid in the
erythrocyte phospholipids, as well as the reduction of the parameters of inflammation in relation
to control group. Supplementation of omega 3 and omega 6 fatty acids reduces platelet
aggregation in a patient with RA. Prooxidant and antioxidant actions are parameters in the
groups of patients with RA who received supplementation with omega-3 and omega-6 fatty acidsshowed a decrease in oxidative stress and the increase in activity of the antioxidant protection
system. Supplementation of omega 3 and omega 6 fatty acids in patients with RA affects the
reduction in disease activity.
Conclusions: The presence of specific genetic variants of the gene for the enzymes desaturase in
patients with RA who received supplementation with omega-3 and omega-6 fatty acids, a
decrease in disease activity parameters of inflammation, hemostasis and oxidative stress.
Genomic information yields better understanding of the interaction of genes and of nutrient, and
with the ultimate goal of developing personalized guidelines for proper nutrition that can
contribute to the treatment of rheumatoid arthritis. disease.
Authors Key words
reumatoidni artritis, omega 3/omega 6 masne kiseline, nutrigenetika,
oksidacioni stres
Authors Key words
rheumatoid arthritis,оmega-3/omega-6 fatty acids, nutrigenetic, soxidative stress
Classification
616.72-002.77(043.3)
Type
Tekst
Abstract (sr)
Uvod: Reumatoidni artritis (RA) karakteriše hronično zapaljenje, razaranje zglobova i
povećan rizik za kardiovaskularna oboljevanja Unos hranom omega-3 i omega-6
polinezasićenih masnih kiselina utiče na inflamaciju i kardiovaskularni
rizik.Genetske varijacije utiču na način na koji telo odgovara na neke nutrijente i
sastojke hrane, i koje materije se mogu razgraditi i ispravno iskoristiti.
Cilj:Proceniti uloge genetičkih varijanti u genima koji kodiraju enzime u
metaboličkom putu omega-3 i omega-6 masnih kiselina u modifikaciji kliničkog efekta
suplementacija sa omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, i uticaj suplementacija sa
omega-3 i omega-6 masnim kiselinama na aktivnost bolesti, oksidativni stres,
endotelnu funkciju i hemostazu kod pacijenata sa RA.
Materijal i metode: 60 pacijentkinja sa RA je podeljeno u prvu grupu (20 pacijenata)
koji su uzimali 5 gel kapsula Omega 3Kardio®u toku 3 meseca, drugu grupu (20
pacijenata) koji su uzimali po 3 gel kapsula Omega 3Kardio® i dve gel kapsule ulja
noćurka u toku 3 meseca i treću, kontrolnu grupu (20 pacijenata) koji su nisu uzimali
suplementaciju. Rađena je analiza genetičkih varijanti u genima koji kodiraju enzime
metabolizma puta omega-3 i omega-6 masnih kiselina: rs174556, rs174561, rs3834458,
rs174570 i rs968567 po metodologiji zasnovanoj na PCR-ukao i skvenciranje po
Sangeruabiohemijske i hematološke analize su urađene u laboratorijima Kliničkog
centra Kragujevac.Koncenracija masnih kiselina u krvi je urađena pre i posle
suplementacije metodom gasne hromatografije.Redoks status je određivan
spektrofotometrijski.
Rezultati:Prisustvo određenih genetičkih varijanti gena za enzime desaturaze masnih
kiselina kod pacijenati sa RAkoji su uzimali suplementaciju omega 3 i omega 6 masnim
kiselinama u toku 3 meseca utiču na koncentraciju arahidonske kiseline
idokozaheksaenoinska kiselina u fosfolipidima eritrocita, kao i na smanjenje
parametara inflamacije u odnosu na kontrolnu grupu.Suplementacija omega3 i omega 6masnim kiselinama redukuje agregaciju trombocita kod pacijenta sa RA.Prooksidacioni
i antioksidacioni parametri su u grupama pacijenata sa RA koje su uzimale
suplementaciju omega 3 i omega 6 masnim kiselinama pokazali smanjenje oksidacionog
stresa i povećanje aktivnosti antioksidacionog sistema zaštite. Suplementacija omega
3 i omega 6 masnim kiselinama kod pacijenata sa RA utiče na smanjenje aktivnosti
bolesti.
Zaključak:Kod pacijenata sa RA koji su uzimali suplementaciju omega 3 i omega 6
masnim kiselinama dolazi do smanjenja aktivnosti bolesti, parametara inflamacije,
hemostaze i oksidativnog stresa. Genomske informacije donose bolje razumevanje
interakcija gena i nutijenata, a s krajnjim ciljem razvoja personaliziranih smernica za
pravilnu ishranu koja može doprineti lečenju reumatoidnog artritisa.
“Data exchange” service offers individual users metadata transfer in several different formats. Citation formats are offered for transfers in texts as for the transfer into internet pages. Citation formats include permanent links that guarantee access to cited sources. For use are commonly structured metadata schemes : Dublin Core xml and ETUB-MS xml, local adaptation of international ETD-MS scheme intended for use in academic documents.